maanantai 2. kesäkuuta 2014

Högforsin Rapid 1 -säästökeittäjä

Högforsin tehdas aloitti Rapid-keittäjien, tai keittimien, valmistuksen vuoden 1910 tienoilla. Keittimiä ei ollut vielä tehtaan vuoden 1908 hinnastossa, mutta vuoden 1914 hinnastosta ne jo löytyvät. Samaan syssyyn tuotantoon tuli peräti kolme eri mallia: Rapid 1, 2 ja 3. Mallit olivat kaikki hyvin erilaisia. Ykkönen oli pyöreä pönttö, joka laskettiin puulieden keittolevyn päälle (alta poistettiin tietenkin ensin tarvittava määrä hellanrenkaita). Keittimen pystyi lämmittämään pienillä puilla tai risuilla, ja savut menivät alakautta ison puulieden hormiston kautta ulos. Kakkonen oli samantyylinen, mutta isompi ja siinä oli kaksi keittolevyä. Numero kolme puolestaan poikkesi täysin kahdesta muusta mallista; se oli käytännössä tavallinen puuliesi, mutta normaalia paljon pienempi. Sitä sai jalkojen kanssa tai ilman. Mainittakoon, että 1940-luvulla, sota-aikana, tuotantoon tuli vielä Rapid 20, joka oli melko samanlainen Rapid 3:n kanssa.

Kuukauden museoesineeksi näistä pikakeittäjistä on valikoitu Rapid 1. Kyseessä oli todellinen oman aikansa mikroaaltouuni: nopea, pienikokoinen ja energiaa säästävä. Varsinkin kesähelteillä laite oli kätevä. Riitti, kun lämmitti Rapid-keittimen ilman, että viritti tulta ison lieden tulipesään, jolloin liesi ja koko asunto, usein hyvin ahdas sellainen, olisi muuttunut tukahduttavan kuumaksi. Nyt esillä olevaa kappaletta on jälkikäteen hiukan modifioitu uusilla ruuveilla ja muilla osilla. Myös lieden alkuperäinen ulkoreunus teksteineen on kadonnut.



Ikävä kyllä ei ole mitään tietoa esineen alkuperästä tai suunnittelijasta. Tuohon aikaan oli yleinen käytäntö, että valumallit hankittiin ulkomailta. Erillisessä esitteessä mainittiin, että keittimiä saa joko mustana tai emaloituna. Högforsin emalilaitos oli todellakin suunnitteilla jo 1910-luvulla, mutta lopulta hanke viivästyi vuosikymmenellä. Ei ole tietoa, ryhdyttiinkö Rapid 1 -keitintä lopulta lainkaan emaloimaan. Jos ryhdyttiin, niin emaloidut versiot ovat tänä päivänä todellisia keräilyharvinaisuuksia. Rapid 1 -keitin pysyi tehtaan tuotannossa vuoteen 1946 saakka.

2 kommenttia:

  1. Ostin juuri emaloidun version, joka on sisältä ihan käyttämättömät näköinen. Hellanrenkaiden tilalla on yhtenäinen levy. Olisi mukava löytää siitä tietoa - Kannattaako noeta makkaranpaistossa?

    VastaaPoista
  2. Emaloitu versio on tosi harvinainen. Pitäisin mieluiten koristeena.

    VastaaPoista

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.